Iarna a venit, iar asta înseamnă schimbări asupra tenului care îți cer o altă atitudine. E vorba de unele ajustări în rutina de îngrijire zilnică și înlocuirea unor produse vitale, precum crema de hidratare. Cele mai des întâlnite probleme care apar în perioada rece a anului sunt pielea uscată, exfolierea. Tenul devine mai sensibil, iar în unele cazuri apare roșeața sau hiperemia.
Miturile frumuseții în perioada rece a anului
Pe parcursul experienței mele, am tot întâlnit mai multe mituri care au devenit caracteristice iernii. O bună parte dintre cliente mi-au spus că pielea lor se schimbă când e frig. Devine uscată, în timp ce, în timpul verii, e combinată. În realitate, tipul pielii nu se schimbă niciodată. E firesc ca, în perioada rece a anului, orice piele să devină mai uscată. De aceea e foarte important să realizăm unele ajustări în rutina zilnică de îngrijire în funcție de tipul pielii pe care îl avem.
Un sfat foarte simplu și universal e să folosim, în timpul zilei, produsul dedicat tipului vecin al pielii noastre. Da, știu. Poate sună bizar. Mai exact, dacă ai pielea grasă și folosești o cremă foarte ușoară, subțire sub formă de gel în timpul verii, atunci, iarna, va trebui să o înlocuiești cu o cremă ușoară sub formă de emulsie pentru un ten combinat. La fel, dacă ai un ten combinat, atunci, în perioada rece, vei alege produse pentru un ten normal. Persoanele, care au un ten normal și îl vor simți mai uscat iarna, vor folosi o cremă de zi pentru piele uscată. Iar în cazul tenului uscat, se va opta pentru produse destinate tenului foarte uscat.
Al doilea mit foarte des întâlnit ține de componentele care sunt necesare în cremele destinate pentru perioada rece. Se spune că, în timpul iernii, ar trebui să evităm folosirea cremelor de hidratare, pentru că acestea ar conține prea multă apă, iar când ieșim afară, la temperaturi negative, apa îngheață și dăunează pielii. Este un fals, pentru că orice cremă conține apă și niciodată nu va îngheța pe față. Organismul nostru are proprietatea de a menține o temperatură constantă a corpului. Toate produsele pe care le aplicăm pe piele se încălzesc la temperatura acesteia. Totuși, în perioada rece a anului, pielea e predispusă să piardă mai multă apă și de aceea sunt binevenite cremele mai nutritive.
Elementele necesare într-un produs de îngrijire al pielii pe timp de iarnă
Astfel, în această perioadă, sunt recomandate produsele care hrănesc pielea și nu doar o hidratează. Sunt două grupe de componente care hidratează pielea noastră și anume substanțele care încetinesc evaporarea apei de pe suprafața acesteia și substanțele care atrag apa din mediul înconjurător.
Aproape toate produsele contemporane în cosmetologie conțin substanțe din prima și din a doua grupă, însă, în perioada rece, aș opta mai mult pentru componentele care încetinesc evaporarea lichidelor de pe suprafața pielii.
În încăperile încălzite, aerul devine foarte uscat, iar substanțele care atrag apa din aer nu au același randament și resurse. În asemenea cazuri, crema va agrava situația, întrucât va începe să atragă tot lichidul din piele. Aceasta e sursa problemei femeilor care se plâng că pielea lor a devenit mai uscată, chiar dacă au folosit o cremă hidratantă.
La fel, cremele dedicate iernii ar trebui să conțină uleiuri și vitamine. Uleiul formează o peliculă și protejează pielea de pierderea lichidului, iar vitaminele îi oferă toți nutrienții necesari. Sunt foarte benefice componentele precum uleiul de shea, karite, avocado și vitamina E.
Componentele care se cer a fi evitate
E absolut vital să nu folosim, în această perioadă, produsele cu substanțe petroliere, cum ar fi uleiurile minerale, vasilina cosmetică și parafina. Pe de o parte, acestea ajută pielea să nu piardă lichidul, însă dacă vom folosi aceste componente în mod permanent, celulele din piele nu vor mai produce stratul de lipide, iar pielea va deveni și mai uscată. La fel, nu va mai putea să își restabilească bariera hidrolipidică. Astfel, sunt recomandate uleiurile naturale, acidul hialuronic și glicerina.
O altă recomandare la care țin cu strictețe e examinarea etichetei produsului. De multe ori, pe ambalaj scrie că e o cremă hidratantă și sută la sută naturală, dar pe etichetă nu găsim pe prima poziție uleiurile naturale, acidul hialuronic, vitaminele, ci uleiurile minerale.
Ai grijă de tenul tău și bucură-te din plin de frumusețea unei alte ierni care promite să fie mai frumoasă pentru fiecare.