Peeling-ul, secretul din spatele tenului de porțelan. Vezi care sunt acizii utilizați și cum facem alegerea corectă

de daria

Suntem pe ultima sută de metri când mai putem apela la ajutorul peeling-urilor, iar pentru a profita din plin de beneficiile pe care ni le oferă, e vital să cunoaștem câteva aspecte importante despre acizii folosiți pentru această procedură, care sunt criteriile pentru a face o alegere corectă, contraindicațiile și cele mai des întâlnite greșeli în realizarea acesteia.

Ce este peeling-ul și de ce avem nevoie de acesta?

De știut că perioada rece sau răcoroasă a anului (octombrie – martie) e cea mai potrivită pentru un peeling. E o procedură prin care se aplică pe piele o soluție alcătuită dintr-un acid sau mai mulți acizi, iar aceștia provoacă o exfoliere mai puțin sau mai mult accentuată a epidermei. Asta înseamnă îndepărtarea celulelor moarte, stimularea regenerării celulare, minimalizarea cicatricilor, petelor, ridurilor, eliminarea punctelor negre, curățarea intensă a pielii.

Procedura e vitală pentru a obține un ten ca de porțalan, aspect sănătos şi tânăr. Poate fi realizată acasă sau la salon. Decizia ne aparține, însă alegerea produsului pentru peeling e foarte importantă. O alegere greşită poate avea efecte negative asupra tenului.

Acizii folosiți pentru peeling

Cel mai eficient produs va fi cel care satisface starea și nevoile pielii, întrucât fiecare acid are proprietățile sale speciale.

𝐀𝐜𝐢𝐝 𝐠𝐥𝐢𝐜𝐨𝐥𝐢𝐜 – E unul dintre cele mai populari, pentru că poate fi utilizat atât pentru pielea îmbătrânită, cât şi pentru cea tânără. Are foarte multe proprietăți şi beneficii, precum stimularea sintezei de colagen, acid hialuronic, curăță porii şi contribuie la eliminarea punctelor negre.

Contraindicații: Pielea sensibilă, cu rozacee. În acest caz, acidul poate provoca deshidratare, roşeață, hipersensibilitate.

𝐀𝐜𝐢𝐝𝐮𝐥 𝐥𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜 – Pe lângă curățare, acesta e dedicat hidratării. Are un efect calmant, antiinflamator şi oferă luminozitate. De asemenea, poate fi utilizat şi în timpul verii.

𝐀𝐜𝐢𝐝𝐮𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐢𝐜𝐢𝐜 – E recomandat pielii grase şi acneică. Astfel, reduce secreția de sebum, elimină punctele negre şi minimalizează petele/cicatricile produse de acnee. Acesta poate provoca iritații şi roşeață. Se indică doar la recomandarea cosmetologului.

𝐀𝐜𝐢𝐝 𝐦𝐚𝐧𝐝𝐞𝐥𝐢𝐜 – E considerat cel mai delicat peeling. E recomandat pielii subțire, sensibilă. Astfel, poate fi folosit de la vârsta de 14 ani pentru a trata acneea, iar la maturitate poate fi utilizat ca peeling superficial, pentru pielea subțire, grasă.

Acid Jessner (Hollywood) – Se numește Hollywood datorită popularității sale printre vedete. Formula clasică de peeling Jessner este alcătuită din apă, alcool și un amestec din trei componente: resorcinol, acid lactic, acid salicilic.

Are o gamă largă de beneficii  și prin urmare poate fi utilizat pentru a corecta modificările legate de vârstă și pentru a îmbunătăți starea pielii cu probleme. E indicat pentru porii măriți, secreția crescută de sebum, piele neuniformă, riduri, pete și cicatrici după acnee.

Acid azelaic – Este specializat în tratamentul pielii cu acnee și rozacee. Astfel, reduce producția de sebum și petele. La fel, acidul azelaic are un efect antiinflamator, antimicrobian și normalizează procesul de keratinizare, adică luptă eficient împotriva porilor înfundați. Mai mult, aparține categoriei de acizi care pot fi folosiți în perioada caldă a anului.

Acidul tricloracetic – Determină coagularea proteinelor și îndepărtarea straturilor superioare ale epidermei. În același timp, stimulează fibroblastele și activează sinteza structurilor dermice – colagen, elastină, acid hialuronic.

Este recomandat în cazul cicatricilor postacnee, hiperkeratoză, riduri pronunțate, scăderea tonusului pielii. Acest peeling conține 33% acid tricloracetic și 5% acid kojic, care au un efect de iritare pronunțată a pielii. De asemenea, pătrunde cu ușurință în straturile profunde ale pielii, însă adâncimea impactului este dificil de controlat, iar pielea sensibilă poate avea de suferit.

Peeling piruvic – Stimulează sinteza de colagen și elastină, ajută la reducerea secreției de sebum și are, de asemenea, efecte keratolitice și antimicrobiene. În același timp, acționează mai blând decât acidul tricloracetic, nu provoacă iritații severe și nu necesită reabilitare pe termen lung.

Acidul ferulic – Are un efect antioxidant pronunțat. Inhibă activitatea tirozinazei și intensifică fermitatea și elasticitatea pielii. Datorită acestor proprietăți, este recomandat pentru prevenirea tulburărilor de foto-îmbătrânire și pigmentării. Acidul ferulic acționează ușor, de aceea este potrivit și pentru pielea sensibilă.

Acidul retinoic – Are un spectru larg de acțiune. Accelerează reînnoirea celulelor epidermice, elimină pigmentarea, stimulează sinteza de colagen și acid hialuronic, previne apariția ridurilor și normalizează secreția de sebum.

Acidul retinoic poate fi utilizat pentru a rezolva problemele acneei, pentru a corecta diferite modificări legate de vârstă și pentru a combate tulburările de pigmentare. Cu toate acestea, acest acid poate cauza efecte secundare numite dermatită retinoidă, mâncărime, umflături și sensibilitate crescută a pielii după peeling.

Cum alegem peeling-ul potrivit

Consultația unui cosmetolog e vitală în acest caz. Totuşi, trebuie să cunoaştem, să analizăm câteva lucruri:

– Starea pielii;

– Nivelul de sensibilitate;

– Fototip;

– Problemele pe care dorim să le eliminăm;

– Perioada de reabilitare – dacă există posibilitatea de a sta acasă;

– Numărul de proceduri necesare;

– Clima;

La fel, nu contează doar acidul, ci şi concentrația produsului, pH, numărul de straturi, toate ingredientele, pregătirea, îngrijirea după procedură.

După cum vă dați seama, e necesară o abordare individuală. Cel mai indicat ar fi să apelăm la un peeling mai delicat, după care putem încerca ceva mai intens. Aceeaşi abordare o putem implementa şi acasă.

Cele mai întâlnite greșeli în realizarea peeling-ului

Înainte de procedură, specialista e obligată să spună și să descrie tipul acidului pe care îl va aplica pe piele. Fără informații despre peeling, concentrația acestuia, pH-ul, nu vom putea analiza dacă reacțiile după procedură sunt firești sau de fapt sunt probleme care necesită o altă abordare. Unii acizi pot fi contraindicați pentru un anumit tip de piele, de aceea discuțiile înainte de procedură sunt foarte importante.

O altă greșeală ține de lipsa unei pregătiri pentru peeling-urile dure. Înainte și după de acestea, este recomandat un ritual de îngrijire a pielii de care depinde succesul procedurii. Complicațiile sunt mult mai frecvente dacă nu a existat o pregătire pre-peeling și s-a realizat imediat un peeling agresiv.

De altfel, după procedură, e nevoie de cel puțin trei produse, precum crema post-peeling, gel de curățare mai blând, soluție pentru protecție solară. De asemenea, specialista care a realizat procedura trebuie să anunțe clientul despre reacțiile care pot apărea după folosirea acizilor, perioada de reabilitare și care sunt primii pași în cazul unor complicații severe.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să te împarți și cu alții. La fel, dacă vrei să povestești despre experiența ta sau ai nevoie de o consultație, te așteptăm pe pagina de instagram sau facebook – Daria’s Secrets.

You may also like